RESIDENTIAL

previous   next






THE MERRIGAN RESIDENCE RENOVATION AND ADDITION
Boston, MA
 

The impetus for the complete “make over” of this wonderful 1850 Federal Style South End townhouse was a much needed update of antiquated mechanical and electrical systems and most significantly the owner’s desire to share the joy of creating good meals and times for beloved friends and family.

Originally the garden level was broken up into 4 smaller discrete rooms; dining room, pantry, laundry and a kitchen with small uninspired windows that looked out to a dank and dreary back courtyard. By eliminating almost all interior walls, we were able to create one large “great room”. Simple well placed gestures help to subdivide this space into 3 different areas; a working island large enough to gather the whole crowd  around, a gas centrally located fireplace wet bar for informal relaxation and a oversized dining bay window that overlooks a beautiful enlarged deck and renovated outdoor courtyard.

There is a podwer room and laundry tucked in on either side of the stair. The clean lines of the casework, the new fireplace and the warmth of the stained maple woodwork make it both elegant and comfortable. The new room is the largest space in the house and has truly become the heart of this home.